Filmöverföring

ALTA media          Filmöverföring           Filmproduktion          Om företaget

 

Hur lång är filmen?


Filmhjulen har ofta en gradering på sidan som visar ungefär hur lång den upprullade filmen är. Skalan är angiven i meter och/eller fot. Saknas gradering så kan man använda måtten i nedanstående tabell för att göra en ungefärlig uppskattning. Värdena kan avvika en del från tabellen beroende på filmtyp och diametern på filmhjulets nav.
Dubbel 8 går även under namnet Regular 8.

En stor del av vår historia ligger gömd och glömd


Stora delar av 1900-talet har dokumenterats i en mängd smalfilmer som sakta men säkert håller på att tyna bort. Bildkvalitén försämras samtidigt som filmen blir för spröd för att klara uppspelning i vanliga projektorer. Dessutom har projektorerna slutat tillverkas för länge sedan...


Lösningen är att överföra filmen till digitalt format som enkelt kan användas och bevaras på ett säkert sätt. Det har länge funnits möjlighet att överföra sina filmer till nya digitala medier, men kostnaden har ofta varit allt för hög för att det ska bli gjort.


En nödlösning för många har varit att videofilma en projektorvisning. Resultatet blir dock mer eller mindre bristfälligt. Flimmer, dålig skärpa, vinkelfel och överlappande bildrutor är vanliga problem med denna metod. Dessutom finns en betydande risk att filmen skadas i projektorn.


Nu finns nya möjligheter


Tack vare ny teknik kan ALTA media erbjuda filmöverföring i bra kvalitet  till priser som de flesta har råd med. Hjärtat i verksamheten är en filmscanner som skonsamt digitaliserar gammal smalfilm bild för bild utan ryck eller risk för filmtrassel.


Dessutom åtgärdar vi vanligt förekommande problem utan extra kostnad. Saknad startsladd, filmavbrott, dåliga färger etc är besvärligheter som brukar kosta extra hos de flesta konkurrenter. Sådant ingår i ALTA medias minutpriser.

Avancerad färgkorrigering


Film åldras på olika sätt beroende på filmtyp och förvaring. Ofta förvrängs färgerna och drar åt det röda hållet. En enkel färgbalansering räcker sällan då färgförändringarna vanligen varierar i olika delar av kontrastskalan. Genom att justera RGB-kurvorna i detalj kan vi dock återställa mycket av filmens ursprungliga känsla.

Före färgkorrigering

Efter färgkorrigering

Priser


Stumfilm - Pris per spelminut: 15 kr + moms


Ljudfilm - Pris per spelminut: 20 kr + moms


Startkostnad per filmrulle: 15 kr + moms


Samma pris för 8 mm och 16 mm film. Digitalisering sker bild för bild i HD-kvalitet 720p.

Trimning av start och slut samt avancerad färgkorrigering ingår.

Eventuella filmavbrott skarvas utan extra kostnad.

Minutpriset baseras på filmens speltid. Startsladdar etc debiteras inte.


För order under 500 kr tillkommer en startavgift på 190 kr + moms.


Resultatet levereras på DVD, hårddisk eller USB-minne med valfri komprimering.

DVD ingår i priset. För andra medier tillkommer priset för hårdvaran.Prisexempel

En Super 8 originalrulle har vanligtvis en speltid på 3 min 20 sek. Priset för digitalisering blir då 3,33 minuter x 15 kr = 50 kr + startkostnad 15 kr = 65 kr + moms.

För mer info kontakta Arne Fernlund